Дата: 21 Авг 2022
Как да презентирате сладкиши, така че да впечатлите гостите си
Знаете отлично как реагира човек на красиво подредено плато за сервиране. Устата му
се изпълва със слюнка, иска му се да опита от всичко, всяка хапка му се струва в пъти
по-вкусна. Затова, ако чакате важни гости или искате да впечатлите близки и приятели,
или просто да създадете радост без повод за своето семейство, постарайте се да
подредите купените или направени лично от вас сладкиши по специален начин.
Прочетете някои насоки как да стане това.
1. Изберете подходящо по размер плато
Подредете сладкишите така, че да се вижда част от чинията. Нека тя служи за рамка на
вашите кексчета, сладки или различни парчета торта. Така ще е и по-удобно за гостите
да си взимат. Ако не се притесняват, че могат да бутнат всички сладки, докато си взимат
една, ще се пресягат по-често към чинията и ще се чувстват по-добре.
2. Играйте с формата и цвета на платото
YAMAZAKI Плато за сервиране, бял
Ако поднасяте бели сладки, оваляни в кокос, подредете ги в черно плато. Ако сервирате
шоколадови мъфини, нека са в бяло плато. Ако сте подготвила различни сладки в
жълто, червено, оранжево, мармаладено лилаво – потърсете бледозелен поднос.
YAMAZAKI Плато за сервиране, черен
Експериментирайте и с формите. Изберете плато с различна от овалната форма за
идеално кръглите сладки. Така ще избегнете усещането за монотонност и ще създаде
динамична композиция, която радва окото.
3. Използвайте височината – на платото и на сладкишите
YAMAZAKI Tower Плато на 3 нива, бял
Ако имате плато на две или три нива и сладкиши с различна височина, поиграйте си с
височините. Ако имате плоски бисквити, застъпете ги леко. Ако имате по-обемни
ореховки или курабии, постройте пирамида от тях. С малко търпение и въображение
може да създадете буквално скулптура от сладкиши.
Разбира се, когато експериментирате с височините, не забравяйте, че на гостите трябва
да им е лесно да си взимат сладки. Не жертвайте функционалността заради естетиката.
Тогава рискувате сладкишите да останат неизядени, от което зле ще се почувствате
най-вече вие.
4. Превърнете платото със сладкши във фокусна точка на масата
Да, точно както в интериорния дизайн, така и в подреждането на маса фокусната точка
играе изключително важна роля. Около нея може да наредите всичко останало. Тя
задава тона и настроението.
Например:
Чакате гости за кафе и сте избрала прозрачни или чисто бели чаши и чинийки.
Покривката ви също е бяла. Или сте решила да сервирате на бял тишлайфер върху
тъмна маса.
Поставете прозрачна бонбониера с интересна форма в средата на масата и я
напълнете с разноцветни бонбони. Тя мигновено ще прикове вниманието и ще създаде
жизнерадостна атмосфера.
Ако искате да подредите елегнатна маса за кафе и да създадете усещане за лукс,
изберете бели, порцеланови чаши, с изрисувани флорални мотиви и златен кант по
ръба и подредете сладкишите в златен поднос.
Поднос за сервиране UMBRA WAVE, златен
Той ще се превърне във фокусна точка на масата и ще действа като обединител на
всички останали елементи – чаши, чинийки, захарница, каничка за мляко. Позлатените,
или в златист цвят, предмети носят едновременно усещане за уют и за лукс.
5. Гледайте на масата като на празно платно, което трябва да изрисувате
На финала трябва да се получи красива, въздействаща картина. За целта може да
използвате цветовете, формите, размерите и текстурите на подносите, чиниите,
чашите, самите сладкиши, салфетките.
За да постигнете хармония е важно винаги да имате обединяващ елемент – цвят,
форма, повтарящ се мотив.
Разгледайте секцията „презентация и сервиране“ в онлайн магазин „Орнамент“. Там ще
намерите плата, подноси, покривки, сетове за вино и още много дизайнерски аксесоари,
които ще ви помогнат да подредите перфектната маса за вашия случай и за вашите
гости.