Дата: 03 Ное 2023
Колко често трябва да сменяте четките, метлите, гъбите –
кухненските материали за почистване
Хората задават този въпрос много по-рядко от „колко често трябва да чистя в къщи/в
кухнята/в спалнята/в банята“. Вероятно защото им се струва ясно – като започнат да се
разпадат метлите и четки и като се изпокъса гъбата, значи е време да се сменят.
Само че нещата не стоят точно така. В кухненските пособия за почистване много лесно
заживяват куп бактерии, които могат да ни навредят. И това се случва дълго преди
метлата, четката или гъбата да започнат да се разпадат.
Прочетете колко често трябва да ги сменяте и как можете да удължите живота им.
Четката за почистване на пода/масата
Тя е едно от най-трайните пособия за почистване, ако я поддържате правилно.
Премахвайте от нея праха и боклуците всеки път след като я използвате. В зависимост
от материала, от който е направена, можете да я измивате веднъж седмично. (Уверете
се, че е добре подсушена!)
Проверявайте периодично дебелината на косъма ѝ. Когато косъмът започне да
изтънява, значи е време да я смените.
Главата на мопа
Тя събира доволно количество бактерии за отрицателно време. Изпирайте я добре
всеки път след като чистите с нея. Изстисквайте я и се погрижете да изсъхне добре.
Ако я поддържате правилно,може да сменяте главата на мопа на 3-4 месеца.
Ако не ви остава време и само я изплаквате след като сте чистили с нея, препоръчваме
ви да я сменяте на всеки 2 месеца.
Гъбите и кухненските диспенсъри с място за гъба
Знаете ли, че само за седмица гъбата за миене на чинии може да стане 200 000 пъти
по-мръсна от тоалетната чиния? Звучи стряскащо, нали?
Изпирайте гъбата всеки път след като приключите с миенето на чинии. Оставяйте я да
изсъхне напълно поне веднъж седмично и я пъхайте в съдомиялната или
микровълновата за дезинфекция веднъж на всеки 4 седмици.
Обикновено гъбата за миене започва да има леко кисел мирис много преди да започне
да се разпада. Този мирис е знак, че е време да я изхвърлите. Може да ви е трудно да
го доловите, защото верото има силен и приятен аромат, но душете внимателно и ще го
усетите.
Кухненските диспенсъри с място за гъба измивайте с гъба и препарат веднъж
седмично. Много е важно да имате две отделни гъби – за чинии и за повърхности, за да
не пренасяте бактерии от плотовете върху храната си.
Кухненските ръкавици
Перете ги след всяко ползване и ги подсушавайте добре. Обръщайте ги с вътрешната
страна навън и не ги слагайте, докато не се убедите, че са напълно сухи. Ако забравите
да го направите, изперете ги отново, не ги слагайте влажни на ръцете си.
Не слагайте скъсани кухненски ръкавици с идеята, че запазват кожата на ръцете ви
поне малко. Напротив, влошавате положението. В ръкавиците ви влиза почистващ
препарат и мръсотия, които остават в досег с кожата ви много по-дълго време.
Ако се грижите добре за вашите кухненски ръкавици, сменяйте ги на месец, месец и
половина. Ако нямате толкова време, сменяйте ги на седмица, най-много две.
Разгледайте кухненските пособия от марката Vigar, които ви предлагаме в нашия
онлайн магазин. Ако се грижите добре за тях, те ще ви служат вярно дълго време.
VIGAR ZEROLINE Комплект бамбукова палмова четка и диспенсър купа, сив
VIGAR POCKET Кухненски дозатор с органайзер 3 части, черен
VIGAR FLOWER POWER Престилка и ръкавици, зелен
VIGAR ZEROLINE Кухненска четка и лопатка, светло сив
VIGAR RENGØ Лоби сет - четка и лопатка, светло син
VIGAR VINTAGE METAL Сушилник за съдове и прибори с метална стойка, черен